2013. április 19., péntek

Tavaszi munkálatok a kajászói közbirtokos területen

Tisztelt Honfitársak!
Tisztelt Szerkesztőség!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy tértivevényes levélben történt többszöri bejelentéseinkre és kérelmünkre válasz és intézkedés hiányában a kajászói külterületen korábban közbirtokosságba vont 0122/1 Hrsz. és a 0124/1 Hrsz. alatt nyilvántartott állami tulajdonban lévő földeken a Kajászói Gazdatanács megkezdte tavaszi munkálatait, amelyről ugyancsak tértivevényes levélben tájékoztatjuk az illetékeseket.

Tisztelettel:
Böcsödiné Csányi Zsuzsanna, Kajászói Gazdatanács képviselője
Dr. Boór Ferenc, Gazdatanácsok Szövetsége titkára

Nemzeti Földalapkezelő Szervezet
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Dr. Sebestyén Róbert elnök részére
Tárgy:    Döntés a kajászói közbirtokosságba vont területek megműveléséről és szerződésre igénybejelentés

Tisztelt Elnök Úr!

Alulírottak, mint a Kajászói Gazdatanács és a Gazdatanácsok Szövetsége képviselői a Kajászó környéki gazdálkodók nevében az alábbiakról tájékoztatjuk.

Tájékoztatjuk, hogy tértivevényes levélben történt többszöri bejelentéseinkre és kérelmünkre válasz és intézkedés hiányában a kajászói külterületen korábban közbirtokosságba vont 0122/1 Hrsz. és a 0124/1 Hrsz. alatt nyilvántartott állami tulajdonban lévő földeken (pillanatnyilag a 0122/1 Hrsz.-ú területen) a Kajászói Gazdatanács megkezdte tavaszi munkálatait, melynek költsége több milliós nagyságrendű.

Tájékoztatjuk, hogy a terület törvénytelenül szerződött bérlője a törvénytelenségi alapot jelentő (túlnyert) 2194 AK értéknek megfelelő mintegy 70 ha területet önkényesen kimérve, kijelölve nem műveli azt, miközben továbbra is jogtalanul végzett munkálatokat a terület többi részén. Ennek tisztázása érdekében tettünk bejelentést és kértünk hivatalos tájékoztatást 2013. 4. 12-én a Fejér megyei NFA irodán, ahol Kutasi István osztályvezető nem volt hajlandó válaszolni egyetlen kérdésre sem. Erről jegyzőkönyv készült. Sérelmezzük a tájékoztatás megtagadását. Az Önök intézkedésének elmaradása miatt esetlegesen felmerülő összetűzést kerülendő, de azon alaptörvényből kiindulva, hogy földterület megműveletlenül nem maradhat, a Kajászói Gazdatanács úgy döntött, hogy a megműveletlenül maradt területen kezdi meg a már így is megkésett tavaszi munkálatokat. Felszólítjuk, hogy a törvénytelen állapotot azonnal számolják fel és mint birtokon belüli gazdálkodókkal a mezőgazdasági támogatások igénylése érdekében még május közepéig kössenek szerződést a Kajászói Gazdatanáccsal vagy tagjaival a közbirtokosságba vont területeken.

A kajászói gazdák nevében ismételten felhívjuk figyelmét, hogy a hatályos törvények értelmében, azaz a 2010. évi LXXXVII. tv. (NFA tv.) szerint a Nemzeti Földalapba tartozó földek – főszabály szerint – nyilvános pályázat útján történő haszonbérbeadással hasznosíthatók. A kajászói állami földrészletekre vonatkozó pályázat(ok)ra a törvénytelenül szerződő Kiss Árpádon kívül több kajászói gazda nyújtott be érvényes, de indoklás nélkül „nem nyert” üzenettel elutasított pályázatot. Tudtunkkal más pályázat e két földterület hasznosítására nem érkezett. Az 1994. évi LV. tv. II. fejezetének 10.§ (1) bekezdése az elővásárlási jog mibenlétét is úgy szabályozza, hogy első helyen a Magyar Állam, második helyen a helyben lakó haszonbérlő, harmadik helyen a helyben lakó szomszéd, negyedik helyen pedig a helyben lakó jogosult előhaszonbérletre.

     Korábbi, Önnek is megküldött, október 17.-i tértivevényes levelünkben már kértük Öntől és Fazekas Sándor miniszter úrtól, hogy a 2012. május 17.-én Önök által elbírált magyaralmási esethez (Ügyszám: 901/22012) hasonlóan állapítsák meg a szerződés semmisségét, egyúttal kértük, hogy mivel az NFA tv.18. § (5) bekezdése arra is lehetőséget ad, hogy az érintett földrészletnek az NFA tv. szerinti hasznosításáig, de legfeljebb egy gazdasági évre terjedő időszakra az NFA megbízási szerződést kössön, Kajászó és a föld művelése érdekében tegyék is ezt meg a törvények szerint. Legyenek szívesek e mulasztásukat végre pótolni és a helyi gazdák számára a földterületek rendeltetésszerű megmunkálásának lehetőségét megbízási szerződés formájában biztosítani!

Az Önök által is hirdetett vidékstratégiai és birtokpolitikai irányelvekkel összhangban bízunk kérésünk mihamarabbi teljesítésében.
Kelt: Kajászó, 2013. április 19.

              Böcsödiné Csányi Zsuzsanna sk.                                               Dr. Boór Ferenc sk.
             Kajászói Gazdatanács képviselője                                Gazdatanácsok Szövetsége titkára
                                                                                                                    gazdatanacs@gmail.com
Kapják: Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter; Dr. Sebestyén Róbert, NFA elnöke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése