2013. február 17., vasárnap

A Gazdatanácsok Szövetsége tagjai máris akcióba léptek a kajászói határozatok értelmében

Új nemzeti agrárkamra: színjáték a választási eljárás?

2013. február 16. 07:20 , Legutóbb frissítve: 2013. február 16. 12:09 Harsányi Miklós, forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/uj-nemzeti-agrarkamra-szinjatek-a-valasztasi-eljaras-484370

Nem ért egyet az agrárkamarai voksolás menetével két bábonymegyeri termelő. Panaszt tettek Tabon, a választás megismétlését kérik.
– Színjáték az eljárás, nem értek egyet a választási listával – mondta Horváth János bábonymegyeri őstermelő. – Szerintem nem alulról építkezik, a listán szereplők várhatóan nem igazán a kistermelők érdekeit képviselik majd. Így a nagyobb vállalkozók, társaságok teret nyerhetnek, a kisebbeket kiszoríthatják.


A bika- és anyadisznótartással foglalkozó őstermelő egyetért az új nemzeti agrárkamara céljaival, ám a választási rendszer általa felrótt hibái miatt új, szerinte demokratikusabb voksolást javasolt. Panaszáról jegyzőkönyvet vett fel a Magyar Agrárkamara megyei választási bizottsága. Falubelije osztja álláspontját, beadványában egyebek mellett jelezte: nem lát sok esélyt a megújuló szervezet tartalmas működésére.

Megkerestük a somogyi agrárkamarát, ám a budapesti központhoz irányítottak. Ott azt közölték: a  Magyar Agrárkamara átmeneti elnöksége által elfogadott és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által is jóváhagyott választási szabályzat értelmében az Új Nemzeti Agrárkamara létrehozására irányuló voksolás listás rendszerben történik, azaz a megyei küldött-jelölteket tartalmazó listákra lehet szavazni. Jelöltlista állítására az országos ágazati érdekképviseleti szervezetek és azok országos szövetségei voltak jogosultak január 21-ig. A megadott határidőig a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége és 11, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az erdőgazdálkodás és a vidékfejlesztés területén meghatározó szerepet játszó szervezet közösen állított jelölteket. Ezzel  széles bázison nyugvó együttműködés jött létre, hiszen a listán szereplő szakmai szövetségek és érdekképviseletek a teljes termékpályát átfogják.

Külön érdeme az együttműködésnek, hogy olyan szervezetek is csatlakoztak a szövetséghez, amelyek egyébként önállóan is jogosultak lettek volna listát állítani – állította közleményében az agrárkamara. Így megtörtént az első lépés a különböző termékpályák szereplői közötti együttműködés elmélyítéséhez, ami az alakuló Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara legfőbb céljai közé tartozik. Leszögezték: a fentiek alapján könnyű belátni, hogy a panaszokban foglalt állítások teljesen alaptalanok. A megyei küldöttlisták alulról építkezve, a 12 szervezet összefogásával jöttek létre; a szervezetek közül több is képviseli a kisebb gazdálkodók érdekeit.

A kamarai választások február elején kezdődtek, az utolsó fordulót pénteken Kaposváron tartották. A pótválasztásra február 21-én kerül sor, de ezen csak azok vehetnek részt, akik az úgynevezett pótjegyzéken szerepelnek. Somogyban 60 küldöttet választanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése