2013. április 5., péntek

Az NFA nyilatkozgat, de nem válaszolt egyetlen kérdésre sem

Földkérdés, vagy foglalkoztatási ügy?
forrás: Martonvásári Hírhatár, 2013-04-05 07:00:59
Földkérdés, vagy foglalkoztatási ügy? 
A termőföld hasznosításának ügyében a kedélyek nem csitulnak. A Kajászón szárnyat bontó Gazdatanácsok Szövetsége és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet rendre elbeszél egymás mellett.

A gazdák állítanak valamit, amit - és a helyben élők ezt tudják és érzik - igazolnak a tények, majd a NFA cáfol és szintén alátámasztja mondandóját adatokkal és mintha kicsit igyekezne összemosni a gazda-munkát a közfoglalkoztatással, amiről viszont azt sugallja, hogy az egyenlő a munkahelyteremtéssel. Ez csak egy vélemény, bár nem egyéni vélemény. Mindenképpen köszönjük azonban az NFA sajtószolgálatának, hogy szerkesztőségükhöz ismét eljuttatta az alábbi közleményüket, amit most is - és a jövőben is - közreadunk.

Sajtóközlemény

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) első alkalommal hirdetett meg földrészleteket, hogy azokat önkormányzati vagyonkezelésbe adja. Az NFA a Kormány határozata alapján több mint 1000 hektár termőföldet (394 db földrészletet) ad 5 évre ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe a közfoglalkoztatási program megvalósítása érdekében.
A közfoglalkoztatás eszköz arra, hogy a munkaképes, de a munkaerő-piacon hátrányban lévő, tartósan munkanélküli embereket fokozatosan vissza lehessen vezetni az munkaerőpiacra.
A földalapkezelő szervezet a kormányhatározat megjelenését követő 15 napon belül megköti a vagyonkezelési szerződéseket az érintett 91 önkormányzattal, az ország 13 megyéjében.

A területek vagyonkezelésbe adásának célja, hogy a hátrányos helyzetű álláskeresők egy része az agráriumban megvalósuló közfoglalkoztatás keretében jusson munkalehetőséghez. A közfoglalkoztatási program a mezőgazdasági termelésre és a Start munkaprogramokra épül, a megvalósításhoz az önkormányzatok meglévő földterületei mellett állami földterületek biztosítása is szükséges.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet minden időben a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján a kis- és közepes vállalkozások földhöz juttatását segíti.
Az NFA a jövőben is a gazdákért dolgozik, mivel tudjuk a földművelés nagyon kemény munkával jár, de tisztességes és kiszámítható megélhetést ad.  

                                                      Nemzeti Földalapkezelő Szervezet

Kapcsolódó írások:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése