2013. május 31., péntek

Már nem bárányok és már nem hallgatnak ...

A bárányok alakulnak
forrás: Nagy József, Neményi Márton, http://fn.hir24.hu/nagytotal/2013/05/31/a-baranyok-alakulnak/

Nagy nap ez a mai. Dunántúli, konkrétan bábonymegyeri riportunkban szó esik egy igen tehetséges kölökről és félalbínó apjáról, háztájiba vett református templomról, Karolináról és Roburról, akasztófáról, mezőre temetett juhászról. Novicsentó ablakokon át nézzük a feudálisodó magyar rögvalót.

Fotók: Neményi Márton
Félrehúzza a tehén farkát, úgy törli, dörzsöli le ronggyal a véres szarcsimbókokat. Fertőtlenítőt spriccel a sebre, hagyja, hadd hasson a szer, töröl, megint spriccel, töröl, spricc. Karola, ő a marha, rúgkapál, menekülne, de a rácsos ketrecben, ahová vájdlingnyi darával csalta be a gazda, se előre, se hátra. Tamás félredobja a rongyot, kezében csipesz – amilyennel polgáribb helyen asszonyok szedik a szemöldöküket –, kikelt petékre, „csontikra” vadászik vele. Egyet sem lel, úgy tetszik, eredményes volt a tegnap egyszer már abszolvált háziműtét. Záróaktusként zöldeslila oldat kerül elő, abból pumpál a „felületre”, olyan a szaga az orvosságnak, menekül tőle minden rovar.

Légy köpte be Karola péranyílását, azt gyógyítja Tamás.

Tamás nyár eleji gyerek, nyakunkon a szülinapja, mindjárt tizenkét éves. Belevaló srác. Rendre hatkor kel, etet, itat, összekészül, siet iskolába, délben haza, etet, itat, tanul másnapra, segít a ház körül, este etet, itat, kidől. ... folytatáshoz tovább ide>>

Hozzá kellett szólnom, mert bántott egy mondat. Nagyon. Csak a teljes cikk után érdemes ezt is elolvasni.

Komment 

Gratulálok a cikkhez, József! Azonban nagyon fáj (rosszul esett) az odavetett mondat: "Pártos segítőjük is termett a komáknak, kajászói gazdatanácsosok és helyi LMP-sek homorítottak mellettük", mert ha valami nem illik ránk, akkor az a pártosság.
Önnek ez "homorítás". Istenem! Hogy mennyire kettős a látás még ebben az ügyben is?!

Tudom. Értem én. Egyszerűen képtelen bárki elhinni (Ön sem kivétel), hogy létezik "önzetlenség", "pártatlanság". Mindenki fújja a magáét, amit a szájába ad a kor és rendszer.

József! Ha valaha megnézi a történetet, akkor láthatja, hogy közéleti tisztviselői (képviselői) támogatást kértünk mindig, soha sem pártost, vagy mást. S kivel kezdtünk? A tavaly tavasz óta tartó küzdelmeinknek csak a legvégére csöppent be most. Eddig egy fideszes (Ángyán), három jobbikos (Morvai, Magyar, Gaudi), egy volt (Rebeka) és két mai LMP-s (Vágó és Lengyel) mellett legutóbb az LMP elnöke (Schiffer) is adta az arcát. Ennyi. Nos, melyikkel akarunk Ön szerint indulni a cirkuszmutatványon, amit választásnak szokás nevezni?

A "kajászói gazdatanácsok" a valaha látott legönzetlenebb és pártatlanabb szerveződés, amilyet el sem tud képzelni. Nem hiszi. Sebaj. Ezt is túléljük.

Tudom, idő kell hozzá, hogy fel tudják fogni: nincs pártos megoldás, hiába erőltetik arra is, ahol végképp nincs!
A cikk ettől még tetszik. Nagyon emberi. A helyszíni ATV-s is könnyekre fakadt (ő sem pártos, vagy igen, József?), s meg kell mondjam, olvasva írását, ismerve Tomit, nekem is összeszorult a torkomban valami.

Boór Ferenc, e két gazdának már örök barátja, mert ez valóban örökre működik.
Június 8-án, Izsákon sok minden el fog dőlni, de ez azt nem befolyásolja, hogy Janit és Ferit, mi biztosan nem fogjuk cserben hagyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése