2013. május 1., szerda

Az NFA "titkosított" székháza előtti tiltakozásról (felvétel)


Megint Pesten tüntettek a gazdák

A Nemzeti Földalap székháza előtt tüntettek a kajászói és a bábonymegyeri gazdák. A földbérletpályázatok leállítását követelték, s azt szeretnék, hogy az állam és a Fidesz-kormány fejezze be a barátok és a politikai talpnyalók földhöz juttatását. A felelősök pedig számoljanak el azzal, mit tettek a törvénytelenségek ellen.

Rab László| NOL| 2013. április 30. | 

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet budapesti, Bosnyák téri székháza előtt demonstráltak azok a gazdák és szimpatizánsaik, akik elégedetlenek a földbérletpályázati rendszerrel. A Gazdatanácsok Szövetsége által szervezett tüntetésen felszólaltak azok a kajászói földfoglalók, akik a Fejér megyei faluban nem jutottak földhöz, s immáron hónapok óta harcot folytatnak az NFA általuk törvénytelennek tartott gyakorlata ellen.
A földfoglalás azon a 64 hektáros területen zajlott, amelyet Kiss Árpád kápolnásnyéki vállalkozó a politikai kapcsolatait felhasználva nyert meg. Mint kiderült, a lehetséges 6 ezer aranykoronánál több mint 2000-rel túllépte a limitet, ám az NFA ennek ellenére megkötötte vele a szerződést. Amikor kiderült, hogy kajászói tiltakozóknak igazuk van, az NFA megosztotta a területet, s a többletet leválasztották. Növelte a helyiek dühét, hogy nem a helyieket kérték meg a terület művelésére.

- Hat őrző-védő strázsál az általunk napraforgóval bevetett föld mellett, Sebestyén Róbert NFA-elnök a helyszínen járt a napokban, de velünk nyilván nem állt szóba - mondta Böcsödiné Csányi Zsuzsanna gazdálkodó, aki arról is beszámolt, Székesfehérváron az NFA megyei embere azt közölte velük, nincs közük az állami földekhez.

A bábonymegyeri Horváth János és gazdatársa - akik tavasszal jelképesen fölakasztották magukat a határban - arról beszélt, hogy egy másfél hektáros terület miatt az NFA beperelte őket. A jogi védelmet Schiffer András, az LMP elnöke vállalta. Schiffer több országgyűlési képviselő társaságában jelen volt a demonstráción.

A Gazdatanácsok Szövetsége követelései közé tartozik, hogy az NFA "ne költse az adófizetők pénzét törvénytelenségekre és azok leplezésére, vonja vissza az őrző-védőket, és hagyja a helyieket földet művelni. A földet ne másnak, hanem helyieknek adják haszonbérletre, és azonnal állítsák le az NFA pályázati tevékenységét." 

Ebben a felszólaló képviselők is egyetértettek. Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért képviselője arról beszélt, jelenleg maffiakormányzás zajlik az országban, a gazdák hittek a vidékfejlesztési stratégiát hirdető kormánynak, de aztán a mutyival kellett szembesülniük. Vágó Gábor (LMP) a Döbrögik tarthatatlan hatalmáról beszélt, Magyar Zoltán (Jobbik) pedig arról, hogy  Vitnyéden sikerült visszavonatni egy olyan pályázatot, amelyben egy fideszes helyi potentát volt az érintett.
A kajászóiak felháborodásának oka egyébként az, hogy többszöri jelzésükre sem vonta vissza az NFA az aggályos eredményű pályázatot (miközben ezt egy magyaralmási esetben megtette). Sebestyén Róbert, az NFA elnöke több nyilatkozatában elítélte a kajászói földfoglalókat, s kijelentette: amit a helyiek kifogásolnak, jogszerű és törvényes, a gazdák engedetlenségi akcióját meg fogják akadályozni, a terület tulajdonosa a magyar állam, a föld használója az NFA.

A demonstráción bejelentették, hogy az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület a mai napon büntetőfeljelentést tett Sebestyén Róbert elnök és az NFA ellen a Fővárosi Főügyészségen törvénytelen szerződéskötés, hivatali visszaélés és többek között a nyilvánosság megtévesztése miatt.

Az NFA illetékesei egyébként nem vették át a gazdák tiltakozását. A tüntetők - akik körülbelül százan voltak - ezután azt is követelték, a vidékfejlesztési miniszter is számoljon el azzal, hogyan engedte idáig fajulni a dolgokat. A miniszteri biztos pedig azzal számoljon el, hogyan nem sikerült eddig egyszer sem beszélni a helyi gazdákkal.

A földügy értesüléseink szerint május 1-jén is folytatódik. A kajászói gazdák újabb "engedetlenségi" vetésre készülnek, méghozzá úgy, hogy az őrző-védőkről nem vesznek tudomást. Az az álláspontjuk, hogy föld nem maradhat bevetetlenül, s a falujuk határában nem ők azok, akiktől meg kell védeni a termőföldet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése