A Monsanto kibővíti magyarországi kukorica és olajrepce vetőmagtermelő kapacitását!
Az alábbiakban a Monsanto hivatalos közleményét tesszük közre. Ha kérdés merül fel, a közlemény alján megtalálható elérhetőségen érdeklődhettek a Monsanto hazai képviselőitől.

A magas terméshozamú mezőgazdasági vetőmagok iránti növekvő keresletre válaszolva a Monsanto ezen a héten nyitja meg hibridkukorica és repce üzemének legújabb részlegét Magyarországon és további négy európai helyszínen.


A Monsanto magyarországi, romániai és törökországi vetőmag feldolgozó kapacitásának növekedése egy tízéves, 500 millió eurós európai beruházás része, mely további franciaországi, ukrajnai és oroszországi fejlesztésekkel egyetemben több, mint 100 százalékkal növeli a társaság vetőmagtermelését és megerősíti európai alvállalkozóival kialakított stratégiai együttműködését.

Az e heti események a jelenleg is folyamatban lévő bővítés félidejét jelzik, és fontos mérföldkövet jelentenek a Monsanto nagyigmándi vetőmag feldolgozó üzemének életében is.

“A Magyarországon végrehajtott 67 millió dolláros beruházásunk segítségével jelentősen kiterjeszthetjük a helyi termelőkkel kialakított kapcsolatunkat” – mondta Céline Calais, a Monsanto magyar vetőmagtermelési vezetője. A bővítésnek köszönhetően a vetőmagtermelő kapacitás nagyjából megduplázódott, ami a földeken kb. 6500 hektárnyi, az üzemben pedig 1,2-1,3 millió zsák vetőmagot jelent. A hatás a munkahely-teremtésben is jelentős. A Monsanto Hungária Kft. jelenleg 269 állandó munkavállalót foglalkoztat, akik közül 62-en dolgoznak a nagyigmándi vetőmag-feldolgozó üzemben. Rajtuk kívül 7 magasan képzett agrárszakember felügyeli a földeken a vetőmag-termelés minőségét. A vetőmag-feldolgozás csúcsidőszakában 60-360 ideiglenes munkalehetőség nyílik meg az üzemben, és 6-7000 a földeken címerezéskor.

A Monsanto vetőmag üzeme a munkahelyteremtéssel és export tevékenységével nagyban hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez. “A magyar gazdák számára kiváló minőségű vetőmagot biztosító kapacitásnöveléssel nem csak a vevőinket, de az egész országot támogatjuk, amely az export-értékesítésnek köszönhetően jelentős bevételi forrást jelent.” – tette hozzá Céline Calais.

A vetőmagüzem bővítése a Monsanto természeti erőforrások megőrzése iránti elkötelezettségét is mutatja. A magyar beruházás része az energiatermelés céljából üzembe helyezett, a vetőmag termesztés melléktermékeként előálló kukoricacsutka-tüzelésű berendezés. A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a Monsanto európai vetőmag termesztéshez szükséges energiafogyasztását és az abból eredő széndioxid kibocsátást a felére csökkentse.

További információk:
A vetőmagüzemi tevékenységük magyar nyelvű leírása itt olvasható.
Kérdéseket magyar nyelven a következő címre lehet küldeni: Fadgyas Gábor, +36 30 9411 549, fadgyas.gabor@cafepr.hu
Kérdéseke angol, német, francia vagy olasz nyelven a következő címre lehet küldeni: : Brandon Mitchener, +32 (477) 245-077, media.europe@monsanto.com.
Forrás: greenprofit.hu

Gazdatanácsok Szövetsége Sajtószolgálat