2013. november 16., szombat

Nem menekül, aki félrelép, avagy félreáll

"Nem zörög a haraszt, ha nem hörög a paraszt" - Kajászóért, Bábonyért felelni fog, ha megy, ha marad!

Leváltották a nemzeti földalap elnökét (3.)
f
orrás: agrarszektor.hu, 2013. november 15., péntek 13:35

Azért mozdíthatták el, mert csúsztak a határidők az idei állami földpályázatoknál.

Leváltotta Sebestyén Róbertet, a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) elnökét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - tudta meg az agrarszektor.hu. Az állami termőföldeket kezelő NFA-t átmenetileg Nagy János jelenlegi általános elnökhelyettes vezeti, Sebestyén Róbertet „áthelyezik". Az NFA megerősítette: "érdemei elismeréseként" mától miniszteri megbízott lesz a volt elnök. Bár az NFA az utóbbi időszakban rengeteg támadást kapott, értesüléseink szerint közvetlenül az állhat leváltásának hátterében, hogy október-novembertől nem kezdődött meg az állami szántók birtokba adása az idei haszonbérleti pályázatokkal kiválasztott új nyerteseknek.


Értesüléseink szerint Sebestyén Róbert nem távozik a VM-ből, hanem a tárca földügyekért felelős államtitkárságán dolgozik tovább Bitay Márton államtitkár irányítása alatt.

A vidékfejlesztési miniszter november 15-i hatállyal miniszteri megbízottnak nevezte ki Sebestyén Róbertet – erősítette meg az agrarszektor.hu értesüléseit Czine Tamás, az NFA sajtóreferense. Hozzátette: a hazai termőföld megóvása, valamint hosszú távú hasznosítása a kormány kiemelt programjai közé tartozik, ezért az új feladatkör komoly stratégiai gondolkodást, és megalapozott szakmai kompetenciákat igényel, így pályafutása alatt felhalmozott szakmai tudás egészét hasznosíthatja majd a jövőben. Az SZMSZ szerint az elnök jogkörét Nagy János elnökhelyettes veszi át.

Az NFA Sebestyén Róbert elnöksége alatt az elmúlt években 140 ezer hektár haszonbérletét hirdette meg, miközben elővásárlással több ezer hektár földdel gyarapította a „nemzet földvagyonát” 2013-ban – fogalmazott a sajtóreferens. A földbirtok-politikai irányelveknek megfelelően és a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján a pályázatok nyerteseinek 75 százaléka mezőgazdasági tevékenységből élethivatás-szerűen élő családi gazdálkodó, egyéni mezőgazdasági vállalkozó, őstermelő, valamint fiatal gazda. A program keretében ez év végéig a meghirdetett pályázatok nyomán több ezer új haszonbérleti szerződést írhatnak majd alá a nyertes gazdák.

A sajtóreferens nem adott választ az agrarszektor.hu azon kérdésére, mi játszott szerepet az elnök elmozdításában. Tény azonban, hogy az utóbbi időszakban számos "rázós" ügy került napvilágra az NFA földpályázatairól és vagyonkezelési tevékenységéről, amelyek - elsősorban a parlamenti ellenzéki pártok részéről – éles politikai támadásokra adtak okot a kormánnyal szemben.

Úgy tudjuk, a leváltáshoz közvetlenül hozzájárulhatott, hogy nem kezdődött meg határidőben azoknak a földeknek a birtokba adása, amelyek haszonbérletére az NFA az idén írt ki pályázatokat. Arról a mintegy 100 ezer hektárnyi, közvetlenül NFA-s joggyakorlás alá tartozó területről van szó, amelyek jelenlegi haszonbérleti szerződései legkésőbb 2017. március 31-ig járnak le, de a VM már most meg akarta találni a leendő új haszonbérlőket.

Októbertől azokat a földeket – elsősorban szántókat - kellett volna átadni az új nyerseknek, amelyeknél a birtokba adást már most ténylegesen meg lehetett volna valósítani. Erre azért lett volna szükség, hogy az új használók el tudják kezdeni a következő évi termelést megalapozó munkálatokat.

Az NFA elnöke a közelmúltban az agrarszektor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy első lépésként 7-8 ezer hektár birtokba adása jöhetett volna szóba, de erről máig sem érkeztek hírek, holott például a VM a nemzeti parkoknál lévő állami területek egy részének új haszonbérbe adását szeptemberben még nagy csinnadrattával harangozta be.

Szakértők szerint Sebestyén Róbert azért maradhatott új VM-pozícióban a leváltása után, mert bizonyos szempontból “politikai védettséget’ élvez. Ő volt az például, aki az első Orbán-kormány időszakának végén – ugyancsak földalapos vezetőként - közreműködött abban, hogy az akkor privatizált tizenkét állami agrárgazdaság ötvenéves haszonbérleti szerződésekhez jusson a hozzájuk tartozó földalapos területekre. Ilyen hosszú bérleti időszak példátlanul hosszúnak számít a magyar földszabályozásban, mivel az akkor, 2001 végén-2002 elején végrehajtott akciót kivéve ilyen eset soha nem fordult elő a ma is hatályos földtörvény 1994-es életbe lépése óta. Földhaszonbérleti szerződést ma is csak legfeljebb húsz évre lehet kötni.

Gazdatanácsok Szövetsége titkársága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése