2013. november 25., hétfő

BAZ megyében is egy tucatNAK kaparNAK, akik kamarillázNAK

Tizenkét gazdával indult a megyei agrárkamara Borsodban
Forrás: Borsod Online
 
Szikszón alakult meg szerdán a Megyei Agrárkamara Szikszó, Aszaló, Alsóvadász agrárgazdasági bizottsága úgy, hogy a 272 agrárkamarai tagból mindössze az a 12 ember volt jelen, akik saját magukat választották meg az elnökségbe. Füzesséri József, Szikszó polgármestere – aki az együttműködő önkormányzat képviselőjeként jelen volt az összejövetelen – a szikszói gazda társadalom semmibevételeként ítéli meg az eseményt.

A rendezvény érdekessége volt az is, hogy a szervező megyei agrárkamara nem tette nyilvánossá a sajtó számára az alakuló ülést – mondja Füzesséri József. – A 272 kamarai tagból számosan arra is panaszkodtak, hogy nem volt tudomásuk az összejövetelről , őket senki sem hívta meg. Szikszó számára elfogadhatatlan az, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedők kihagyásával válasszanak meg helyi bizottságokat akkor , amikor az új földtörvény életbelépése után minden érintettnek létérdeke lesz az információhoz jutás. Bár a jelenlévő levezető elnök a kamara alapszabályának hivatkozására végig erőltette a választást-a jelenlévők megválasztották saját magukat az elnökségbe , és elnöknek- a tudatosan vagy csak a szervezetlenség miatt alacsonyan tartott részvétel megkérdőjelezi ennek a legitimitást.

Fay Árpád alsóvadászi mezőgazdász a gyerekei képviseletében vett részt az alakuló ülésen. Ő is nagyon hiányolta a nyilvánosságot és azt, hogy nagyon sokan nem tudtak a rendezvényről. Bár a kamara képviselői a gazdák általános érdektelenségét hozták fel indoknak, Fáy András ezt másképp látja. Pontosan a kamara szerepe az, hogy informáljon, közösséget építsen, és ehhez vegye igénybe akár a sajtó, a helyi tévé által kínált és nyújtott lehetőséget.

Füzesséri József Szikszó polgármestere kijelentette: a szikszói gazdatársadalom nem nyugszik bele abba, hogy a többség kihagyásával, vélemények figyelembe vétele nélkül jöjjön létre bármiféle elnökség. Ezért aláírás gyűjtéssel kezdeményezik egy újabb ülés létrehozását, ahol a transzparencia és a demokrácia elve érvényesülhet - közölte Maros Éva, Szikszó Önkormányzatának kommunikációs vezetője.

Gazdatanácsok Szövetsége titkársága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése