2013. december 1., vasárnap

Már nemcsak a Gazdatanácsok vitatják a Nemzeti Agrárkamara legitimitását

A kamarai bizottságoknál is problémák vannak!

2013. november 29. Fotó: LMP sajtó

Az LMP az ügyészséghez fordul, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a települési agrárkamarai bizottságok megalakítását a Fidesz kisajátította, és a saját embereivel töltötte fel a testületeket. A kamarai bizottságok számos helyen alapszabály-ellenesen jöttek létre, és éppen úgy, mint a trafikpályázatok esetében, a kormánypárthoz való hűség ezúttal is fontosabb volt, mint az érintettek érdekei.

Az LMP-hez érkezett megkeresések egytől egyig arról szólnak, hogy az országban számtalan helyen alapszabály-ellenesen történt meg az agrárkamarai bizottságok alakuló ülésének összehívása. Az üléseket a gazdálkodók háta mögött hívták össze, a meghívók kiküldése és a jelölési folyamat nem volt átlátható, a kormánypárthoz közelállók lényegében maguk között játszották le az egész folyamatot. Az eredmény ugyanaz, mint a trafikpályázatok esetében: ismét a kormánypárthoz közelálló személyek, fideszesek és magoszosok jutottak pozícióba. A történtek feltárása érdekében az LMP bejelentéssel fordul az ügyészséghez.
A kormánypárti nyomulást annyira nem leplezték, hogy Bács-Kiskun megyében nem településenként, hanem az új országgyűlési választókerületek szerint hívták össze a helyi agrárgazdasági bizottságok alakuló üléseit. 
A meghívó nem került be a helyi médiába, nem került ki az önkormányzati hirdetőtáblákra és a kamara napokban megjelent NAKlap című újságjába sem. 

Az összes gazdát érintő döntést az érdekeltek alig 5 százaléka hozta meg. Kiskunfélegyházán több mint ötezer regisztrált kamarai tagból alig ötvenen döntöttek. Gátér és Fülöpjakab községből egyetlen gazda sem kapott beleszólási lehetőséget. 

A megjelent gazdák többnyire a beavatottak voltak, ők jelöltek, és ők is választottak a helyszínen. Kiskunfélegyházán 1575 regisztrált tagból 11 fő választott 5 tagú elnökséget, amelynek egy helyi fideszes önkormányzati képviselő lett az elnöke.

Lengyel Szilvia
a Mezőgazdasági bizottság tagja
Kiss Kálmán Tibor
a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei tagja

Gazdatanácsok Szövetsége Sajtószolgálat
Vonatkozó további sajtóhír:
http://nol.hu/belfold

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése