2013. március 22., péntek

Helyi pályázók helyett "ajándék" helyben egy bennfentesnek

Állami kisemmizés: talpalatnyi föld se jutott a helyi gazdáknak

forrás: 2013. március 22. Fónai Imre Sonline

Rudnay Gyula: Bábony (Erdély)
Kisemmizték őket, azt a nyolc hektárnyi földet sem kapták meg, amit pedig húsz éve takarmányozásra használnak – panaszolták azok a bábonymegyeri gazdák, akiket néhány hete úgy fenyegettek meg, hogy egyikük kapujára valakik „Ha pofáztok, megdögletek” feliratot festettek.

Mik ezek?
Gál Ferenc és Horváth János amúgy nincs meglepve, már hetekkel ezelőtt „tutira fogadták”, azt, ami azóta be is következett: az állami földbérlet-pályázaton, melyen a mintegy ezer hektárnyi bábonymegyeri területet is meghirdették, végül nem hirdettek ki győztest, hanem egy évre úgynevezett kényszerhasználatba adták az összes földet egy nagygazdának, valamint egy lajoskomáromi tejfeldolgozó üzemnek.

Szabó Rebeka korábbi LMP-s, most a Párbeszéd Magyarországért Párt színeiben politizáló országgyűlési képviselő lemondásra szólította föl a Nemzeti Földalap (NFA) elnökét, amiért a földpályázatokat megkerülve, kényszerhasznosítási szerződések mögé bújva semmizi ki a helyi gazdálkodókat.

– Kaposváron jártunk két helyi gazda társaságában az NFA Somogy megyei területi irodáján, hogy kiderítsük: igaz-e, hogy ez lett a sorsa Bábonymegyer és Som környéki, pályázatra kiírt állami földeknek – így Szabó Rebeka. – Kiderült, hogy az összesen majdnem ezer hektár földet valóban öt magánszemély és egy cég kapta meg egyéves használatra, közülük az egyik, immáron több száz hektár használatára jogosult gazdálkodó egy bábonymegyeri önkormányzati képviselő.

– Itt vagyunk mi, helybéli, családi, fiatal gazdálkodók, akiket állítólag segít a pályázati rendszer: egy húszéves srác hat szarvasmarhájával, Gál Ferenc húsz állattal meg én, már a fiam is segít a családi gazdaságban, s lenne is kedve továbbvinni – sorolja Horváth János, a hoppon maradt bábonyi gazdák egyike. – De így, hogy a szép szavakkal és ígéretekkel szemben éppen nekünk nem jut talpalatnyi föld sem, vegyük meg a takarmányt, amikor egy bála lucerna 10-15 ezer forint? Talán az a cél, hogy számoljuk fel a gazdaságunkat?

A kényszerhasználat a legújabb trükk – állította nemrégiben kaposvári fórumán Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő, exállamtitkár. Elég hozzá, ha csak egy cég telephelyet létesít és már helyinek számít. Ilyen címen a bérleti díj is csökkentett, ráadásul a költségeit is leírhatja a földhasználó. Gyakorlatilag tehát – magyarázta Ángyán – ingyen van, a területalapú támogatást persze fölvehetik rá. 
Sonline

Pontosításként:

Ágh János már európai mércével is felső kategóriás (a fenti döntéssel rendelkezésére álló földterületek méretét tekintve Európa sok országában a felső 1-5%-ba esőként) nagygazda, aki ím már 1000 ha nagyságrendben gazdálkodhat és hatalmaskodhat helyben, valójában a szó szoros értelmében helyi lakos.

Lakcímkártyája sem változtat a lényegen, hogy a kényszerhasznosításnak nevezett adományból siófoki és bábonymegyeri családjának majd minden felnőtt tagja részesült a helyben pályázó és január 5. óta mindeddig válaszra sem méltatott helyi családi gazdák helyett, fiatal családos állattartó gazdákkal, eszközökkel és több éves helyi mezőgazdasági tevékenységgel soraikban. Helyiből helytartóvá lépett elő, mint önkormányzati képviselő, vagy bennfentes: egyre megy!

GAZDÁK!
MIRE, KIRE VÁRTOK?
GAZDATANÁCSOKBA! GAZDAGYŰLÉSBE! MOST!
SZÖVETSÉGBE!
Csatlakozási nyilatkozat (kitöltve elküldendő a gazdatanacs@gmail.com címre)

Gazdatanácsok Szövetsége Sajtószolgálat
háló: http://gazdatanacs.blogspot.hu; @-levél: gazdatanacs@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése