2014. április 23., szerda

A földbizottságok alapjai a gazdák települési tanácsai kell legyenek

Az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület (MTI OS) közleménye
Budapest, 2014. április 18., péntek (OS) 

Magyarország alkotmányos alapelveit és európai alapjogot is sért az, hogy a helyi, települési földbizottságokat a Nemzeti Agrárkamara agrárbizottságaival akarják helyettesíteni.

A Gazdatanácsok Szövetsége elutasítja és erre szólít minden társadalmi szervezetet és közszereplőt, parlamenti pártot, köztük a kormányt alakító Fidesz-KDNP pártszövetséget is, hogy utasítsák el még a szándékát is, hogy a NAK bármely - felülről létrehozott - szerve lássa el a földtörvényben rögzített földbizottságok feladatait, azaz a települések földtulajdon változási, vagy hosszú távú bérleti viszonyainak véleményezését, engedélyezését.
 
Országosan ismert a NAK és az "agrárgazdasági bizottságok" létrehozásának módja.
Európai alapjog a szubszidiaritás (valaha: székiség), tehát a települések birtokpolitikai ügyeiben csak az 5 éve ott élő, ott gazdálkodó természetes személyeknek lehet és legyen döntési és egyetértési (vétó) joga a törvényes előírások betartásával!
 
A települési jegyzőknél már egy éve bejelentkeztek azon települési Gazdatanácsok, amelyek megfelelnek a fenti feltételeknek, alkalmasak a helyi földbizottság tagjainak megválasztására és visszahívására. Ahol nincs Gazdatanács, ott meg kell alakítani helyben és nem létrehozni felülről valamit. (http://gazdatanacs.blogspot.hu/2014/03/nem-adhatunk-jobb-tanacsot-alakuljanak.html)
 
Különösen nem alkalmas erre egy a helyi gazdák feje felett, felülről irányítottan létrehozott agrárbizottság. (http://gazdatanacs.blogspot.hu/2013/12/talany-alapszabaly-talan-az.html)
Kiadó: Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület

Gazdatanácsok Szövetsége titkársága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése