2015. április 9., csütörtök

Köszönet helyett bosszúhadjárat - de jön még kutyára dér, türelem!

Termőföld helyett per jutott a helyi gazdáknak

2013 áprilisában foglaltak földet a kajászói gazdák,
Kurucz Árpád
(pontosításunk: 2012.10.17-én, az "őszi határszemle" és
 az "őszi szántás" során, 2012.11.11-én foglaltak földet
- képre kattintva megtekinthető - és
2013. áprilisában, a "tavaszi vetés" során meg is művelték
- feliratokra kattintva megtekinthető)
Böcsödi Gergely köszönetet érdemelne, amiért felhívta a figyelmet a földpályázatok körüli törvénytelenségre. Ehelyett azonban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pert akasztott a kajászói gazda nyakába földfoglalás miatt. A helyi gazdák által kifogásolt földet újrapályáztatták, Böcsödit azonban kizárták, mivel perben áll az állammal.

Sajátos módon ismerte el a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), hogy az állami földpályázatok első körében súlyos hibát vétett a Fejér megyei Kajászón. A hatezer aranykoronás törvényi limit fölött „jutalmazott", máshol lakó nyertes gazda földjeiből leválasztottak 64 hektárt, és azt tavaly decemberben újra pályáztatták. A pályázatból arra való hivatkozással zárták ki a 31 éves helyi gazdát, Böcsödi Gergelyt, hogy perben áll az állammal.

Ez valóban így van, Böcsödi Gergelyt a 2013. áprilisi földfoglalás miatt az NFA birtoksértés miatt beperelte, öt és fél millió forint kártérítést követelt tőle, igaz, az elsőfokú bíróság „csak" 1 millió 324 ezer forint megfizetésére kötelezte.
Az összeg valójában a napraforgóvetéssel „megrongált" 64 hektáros állami terület egyheti őrzésének díja, amelyet a magyar állam fizetett egy biztonsági cégnek „a föld megvédéséért".

Az engedetlenségi akció során egyébként a földpályázaton kigolyózott helyi gazdák tiltakoztak úgy, hogy a törvényi limit fölötti részen illegálisan vetettek.
A másodfokú bíróság május elején hozza meg döntését a fiatalember ügyében, a tét nem kevés. Ha Böcsödi Gergelynek fizetnie kell, az azt jelenti, hogy

hiába hívta fel a figyelmet a földpályázatok körüli törvénytelenségre.

Az elsőfokú döntés indoklásában szerepelt, hogy nem volt joga szántani és vetni az állam földjén, még úgy sem, hogy az NFA törvénytelenül ítélte oda a magas kormányzati kapcsolatokkal rendelkező nádarató vállalkozónak, Kiss Árpádnak a hatezer aranykoronát meghaladó mértékű területet.

– Az NFA évek óta nem óhajt a helyi gazdákkal együttműködni – mondta az eljárásról Böcsödi Gergely, aki úgy vélte, a bosszúhadjárat helyett inkább köszönetet kellett volna neki mondani neki azért, hogy felhívta a törvénytelenségre a figyelmet.
– Azzal, hogy újra pályáztatták az általunk kifogásolt földet, helyreállhatott a törvényesség.
A végén azért kell majd fizetnem, mert hozzájárultam a jogállami rend helyreállításához?
Böcsödi Gergelynél és társainál azután szakadt el a cérna, hogy a haszonbérleti pályázaton nem nyert egyetlen helybéli gazda sem, minden föld bérleti jogát Mészáros Lőrinc, Felcsút milliárdos polgármestere és rokonsága, illetve Kiss Árpád nyerte. A gazdák közbirtokosságot alapítottak, s a 64 hektáros darabot önkényesen leválasztva kezdték művelni. Előzőleg látványos és jelképes földfoglaló akciókat is szerveztek.
Az NFA nem állt velük szóba, amikor pedig elmentek Székesfehérvárra, az NFA megyei vezetője tudtukra adta: nincs közük a földhöz, amit engedetlenül beszántottak.
– Becsapott bennünket a kormány
– mondta a jogerős ítéletre váró fiatal gazda –, a föld másé lett, belőlünk meg alperes.
A leválasztott 64 hektárt egy 10, egy 24 és egy 30 hektáros táblára osztották fel, de a pályázati eredmény a mai napig nem született meg. Az érintett állami földdarabot jelenleg az NFA művelteti, de április elején még kukoricatarló látható rajta.

Kapcsolódó cikkek

Előre leosztott pályázatok 
Ángyán Józseffel, a vidékfejlesztési tárca áprilisban lemondott államtitkárával Kajászón találkoztunk, ahol a 430 hektár állami földből egy marék sem jutott a helyieknek.
Így zajlott a gazdák lázadása Kajászón (Videó)
Kajászói földügyek: 
a gazdák szerint nem volt jogtalan az 'Őszi szántás' akció 
A kajászói gazdatanács szerint a "jogtalanság vádja nem a helyi gazdákat illeti, hanem azokat, akik a jogtalanságot nem akarják észrevenni és feltárni...."
Kisemmizve, tönkretéve - a létéért küzd a mintagazdaság
Kedden elsőfokú ítéletet hirdethet a Pesti Központi Kerületi Bíróság a kishantosi állami földpályázatok jogszerűségét támadó perben.
Fizetnie kell a kisemmizett gazdának 
Az öt és fél millió forint helyett „csak” 1 millió 324 ezer forint kártérítést kell fizetnie annak a kajászói gazdának, aki tavaly áprilisban figyelemfelkeltő akciója során 24 hektár napraforgót vetett az állam földjén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése