2013. szeptember 20., péntek

Bábonymegyeri gazdák kontra NFA

Akár vasvillával is megvédi a földjét

 

Ha kell, erőszakkal is megvédi Gál Ferenc bábonymegyeri őstermelő a háza mögött húzódó másfél hektár állami földet, amennyiben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) – a bírósági ítéletet végrehajtva – vissza próbálja venni tőle az említett területet. Ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, amit az ellehetetlenített gazda csütörtökön tartott a Somogy megyei falu határában.

 

Ungár Tamás| NOL| 2013. szeptember 20. | forrás: http://nol.hu/belfold/20130920-akar_vasvillaval_is


Gál Ferencről és helybéli sorstársáról, Horváth Jánosról írtunk már korábban. A két, közösen gazdálkodó, 50 esztendős férfi a kilencvenes évek óta foglalkozik sertés- és szarvasmarhatartással. Állatállományuk gyarapodását az gátolta, hogy nem tudtak földhöz jutni, így vásárolniuk kellett a takarmány nagyját. Tavaly szeptemberben megpályáztak az NFA által meghirdetett bábonymegyeri 1000 hektár állami földből 80 hektárt. Tudták, hogy annyit nem nyerhetnek, de abban bíztak, hogy talán 20-30 hektár jut nekik is. Csalódtak, hisz az NFA – több hónap késéssel döntve – a környékbeli nagygazdáknak és a 20-30 kilométerrel odébb lakó vállalkozóknak adta 20 évre bérbe a meghirdetett földeket. Gál és Horváth szót emelt a hoppon maradt bábonymegyeri és a szomszédos Som, illetve Nyim községben élő tizenöt, föld nélküli állattartó érdekében, s vélhetőleg ennek hatására megfenyegették őket. Gál kapujára ismeretlen tettes ki is írta: „HA POFÁZTOK – MEG-DÖGLETEK!”.

A két férfi az elbukott pályázat után ez év márciusában két bitófát állított az el nem nyert föld szélére, s az arra akasztott bábuk azt jelképezték, hogy a kormány halálra ítélte a Gálhoz és Horváthhoz hasonló gazdákat. Az eset után az NFA elvette azt a másfél hektár állami földet Gál Ferenctől, amit a férfi 1995 óta művelt. Erről a parcelláról az állami földkezelő majd húsz évig elfelejtkezett, és bár Gál megfelelően művelte a földet, az NFA nem ajánlotta fel Gálnak, hogy továbbra is ő gazdálkodjon rajta. Az elmúlt héten az elsőfokú bíróság is az NFA igazát erősítette, így Gál Ferenc teljesen föld nélkül maradt. Ezért hívta össze a sajtótájékoztatót a bábonymegyeri gazda, ahol közölte, akár vasvillával is megvédi a másfél hektárt, ha el akarják venni tőle. Ha ugyanis nem marad földje, el kell adnia – nyilván jóval a piaci ár alatt – a még meglévő 11 szarvasmarháját, amelyekből öt tavasszal elleni fog.
A tájékoztatón Gál azt állította, hogy az egyik nagygazda, aki nyert az NFA pályázatán, 400 hektár földet parlagon hagyott, így jogtalanul veszi fel a művelés és legeltetés után járó 25 milliós uniós támogatást. Az NFA azonban – szerinte – nem ellenőrzi a támogatás indokoltságát, amiből akár arra is lehet következtetni, hogy összejátszanak a nyertes gazdákkal.

Amúgy annak korábban is voltak jelei, hogy a hatóságokat mintha Gál ellenségei mozgatnák. Tavaly előfordult, hogy Gál megegyezett az egyik agrárcéggel, hogy annak földjén levágja a learatott búza szárát, mert szüksége van a szalmára, ám akkor az egyik nagygazda felszólította az agrárcéget, hogy neki adják el a szalmát, mert elvinné a pécsi erőműbe. Az agrárcég vezetője nem fogadta el az utóbbi ajánlatot, s rá pár napra átfogó hatósági ellenőrzéseket kapott. Ezután inkább beszántotta a szalmát. Idén februárban egy szombati napon lapunk megkereste Gált, aki bírálta az NFA döntési mechanizmusát, másnap, vagyis vasárnap, a pécsi környezetvédelmi felügyelőség – felettes szervének utasítására – ellenőrizte Gál marhatelepét. Egy szombat esti névtelen telefon hatására történt mindez – a pécsi felügyelőségnél harminc évre visszamenőleg nem volt arra példa, hogy egy 20 marhát gondozó telepet vasárnap ellenőrizzenek, ráadásul mondvacsinált okokból.

A földjét immár vasvillával megvédeni készülő Gál Ferenc nem érti, miért akarják őt tönkretenni, hisz a kormány épp a hozzá hasonló gazdák segítését tűzte ki célul. Főleg, hogy Bábonymegyer és a környékbeli községek 40-50 százalékos munkanélküliségtől szenvednek: az állástalanok legfeljebb a közmunkában reménykedhetnek, s abban, hogy a földpályázaton nyertes nagygazdák éhbérért foglalkoztatják őket.

Gazdatanácsok Szövetség titkársága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése