2015. október 2., péntek

EU vizsgálathoz kiegészítő anyagokat küldött a Gazdatanácsok Szövetsége

Korábban hírt adtunk már arról, hogy ez év nyarán Morvai Krisztina független EU parlamenti képviselő segítségével egy petícióval fordultunk az EU korrupciós ügyekben illetékes biztosához (Mintha Fejér megyéhez köze sem lenne - amiről a helyi sajtó tud, de folyamatosan hallgat)

A biztos továbbította az Európai Csaláselleni Hivatalhoz (OLAF) a beadványt, ahol az ügy az első szűrön átjutva, vizsgálati szakaszba lépett. Az OLAF további, az eredeti beadványt kiegészítő információk benyújtására szeptember 30.-i határidőt adott a képviselő asszonynak, aki a Gazdatanácsok Szövetségéhez fordult segítségért. 

Változtatások nélkül közöljük a Gazdatanácsok Szövetsége levelét az OLAF vizsgálat ügyében (a levél végén csatolva a kiegészítés is magyar nyelven olvasható ).

Subject: Some particular information for OLAF investigation on Hortobágy's matters
From: Gazdatanácsok Szövetsége <gazdatanacs@gmail.com>
Date: 2015-09-29 1:13 GMT+02:00
To: nathalie.sauze-vandevyver@ec.europa.eu

Dear Nathalie SAUZE-VANDEVYVER,

As an answer on the request from OLAF on the matter of our petition had been sent by us (7 July 2015), we send additional details (in Hungarian) attached for investigation being to be started.

Within the document we referred on the study made by Prof. Dr. József Ángyán (ex. State Secretary of Hungarian Government). His report-study consists of rather important pieces of information about the results of NFA's agricultural and political activities/actions.

With the best regards:

Dr. BOÓR, Ferenc
TAMÁSI BÉLÁNÉ, Mária
Alliance of Local Farmer Councils

https://drive.google.com/open?id=0B2xUoa0VQ7eBZzNxeXJYVEk2enc

Hivatalos: már az OLAF vizsgálja a bihari földbotrányt
forrás: narancs.hu; 2015. szept. 29., 05:05

 
Fotó: MTI
Az Európai Bizottság tájékoztatott erről. A magyar hatóságok eközben adósak az átfogó ellenőrzéssel: így megússzák, akik a földet nem művelik, csak bezsebelik az uniós támogatást. Milliós uniós támogatások, kisemmizett gazdák, pártközeli győztesek – címszavakban így néz ki az év elején kirobbant bihari földbotrány rezüméje. Korábbi cikkünkben ezt írtuk: a „Hortobágyi Nemzeti Park földjeinek újraosztása után 60 család maradt megélhetés nélkül. A nyerteseket igazából csak az uniós földtámogatás érdekli. (…) A földbérletüktől megfosztott bihari gazdákat azonban a húsvét elmúltával sem tájékoztatták arról, hová hajtsák ki azt a mintegy 8 ezer juhot és 1500 szarvasmarhát, amelyek évtizedes legelőit új földbérlők kapták meg.” Ám a történet itt még nem állt meg, hiszen a legeltetési idény első napján, április elsején az új nyertesek nyájai nem lepték el a bihari síkságot. Mi több, az „új bérlők közül többen már télen ajánlatot tettek az itteni állattartóknak: nyugodtan maradjanak állataikkal a földeken, mert ők csak az uniós támogatást vennék föl. Mindenki jól jár: az új nyertesnek nincs gondja a terület karbantartásával, csak besöpri az uniós pénzt, a legelő nélkül maradt állattartó pedig az uniós elvárás szerint a juhaival tisztára legelteti a gyepet – ez volt a gáláns ajánlat. A megkérdezett állattartók elmondása szerint van olyan pásztor, aki nagy elkeseredésében eladta a lelkét, de a többség ezt nem vállalta, hiszen ez szabálytalan, és ha kiderül, ők ütik meg a bokájukat”. (Egy másik cikkünkben később azt írtuk, hogy a sajtónyilvánosság hatására „néhány új bérlő visszaadta az elnyert területet”.)
 
Úgy értesültünk, hogy a föld nélkül maradt állattartók nyár elején Morvai Krisztina EU-képviselőhöz fordultak, aki június elején egy operatőr kíséretében bejárta a bihari pusztát, és az erről készült filmet eljuttatta az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság biztosához, valamint a strasbourgi plenáris ülésen ismertette a kialakult áldatlan állapotokat. Morvai Krisztina azt mondta ebben a júniusi videóban (21:30-tól), hogy örül annak, hogy az EP mezőgazdasági biztosa partner abban, hogy a hortobágyi földügyeket – lévén uniós forrásokat is érint – kivizsgálják.
Akkor még nem tudtuk, hogy mennyire foglalkozik komolyan az unió a Hortobágyon történt ügyekkel, pár napja azonban megkeresésünkre az Európai Bizottságnál azt mondták, hogy az említett „dossziét” (mármint a hortobágyi ügyeket – a szerk.) az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgálja. Azaz folyamatban van már hivatalos eljárás az ügyben. Az OLAF sajtóirodájától viszont azt a választ kaptuk, hogy nem áll módjukban megkeresésünkre konkrétumokkal válaszolni, hiszen a hatóság nem kommentál konkrét ügyeket, akár foglalkozik velük, akár nem. Ezzel kívánják az eljárás tisztaságát biztosítani, illetve az érintettek személyiségi jogait védeni.
 
Hogy mihez fog vezetni az OLAF vizsgálata, azt jelen pillanatban elég nehéz lenne megmondani. A hatóságot az elmúlt években rengeteg kritika érte, Hans-Heiner Kühne, a Trieri Egyetem jogászprofesszora például azt írta az Európai Néppárt felkérésére készült tanulmányában, hogy az OLAF vizsgálatainak hatékonyságát eléggé korlátozza, hogy a hatóságnak nincsen megfelelően tág nyomozói hatásköre, és strukturálisan sem integrálódott még rendesen az igazságügyi rendszerbe. Ráadásul eredmény se lesz még egyhamar, hiszen az OLAF vizsgálatainak átlagos időtartalma közel két év (!). Arról már nem is beszélve, hogy az OLAF a vizsgálatainak eredményeit aztán a tagállami hatóságokhoz küldi, hogy ők járjanak el az ügyben.
 
Gazdatanácsok Szövetsége Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése